WARSZTATY KUCHNI MOLEKULARNEJ




Z drobiazgów życiowych wykonywanych wielkim sercem
powstaje wielkość człowieka

Kardynał Stefan Wyszyński

logo szkoły
WARSZTATY KUCHNI MOLEKULARNEJ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 07 listopada 2022 10:27

Dnia 4 listopada w oddziałach przedszkolnych naszej szkoły odbyły się warsztaty kuchni molekularnej, podczas których dzieci miały niecodzienną okazję uczestniczyć w eksperymentach z zakresu chemii.

 

W czasie spotkania przedszkolaki dowiedziały się czym jest suchy lód i ciekły azot, jak zamraża się nim różę i balon dwutlenkiem węgla. Mogły również spróbować nietypowych potraw, w których przygotowaniu aktywnie uczestniczyły: dymiące soczki, chrupki, z których podczas chrupania wydobywała się smużka dymu oraz truskawkowe lody chłodzone ciekłym azotem. Przekąski smakowały wybornie i zrobiły duże wrażenie na przedszkolakach. Forma warsztatów pozwoliła dzieciom aktywnie uczestniczyć w ciekawych doświadczeniach i eksperymentach. Tego dnia, dzięki nauce przez zabawę, każde dziecko mogło przez chwilę poczuć się kucharzem i chemikiem jednocześnie. Spotkanie dostarczyło przedszkolakom wielu niecodziennych wrażeń, radości i nowych smaków. Z takimi zdolnościami na pewno chętniej będą pomagać rodzicom w kuchni.

Krótki film z wydarzenia

 

Poprawiony: wtorek, 08 listopada 2022 08:38
 

Godło

Flaga


matzoo

tabliczka

egzamin



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: joomla templates web hosting Valid XHTML and CSS.